Minulý týždeň som pripravil tvarohovú bábovku, ktorá sa mi prvýkrát nepodarila. Aspoň čo sa konzistencie týkalo. Chuťovo bola výborná a tak som ju celú zjedol. Vedel som, že ju musím urobiť ešte raz. Na druhý pokus vyšla (aspoň podľa mňa) výborne. Možno pre niekoho by bola málo sladká. Takto vynikla chuť bábovky a nie len cukru.
Budeme potrebovať:
Na kokosové mlieko:
300ml teplej vody
100g strúhaného kokosu
350g celozrnnej špaldovej múky
150g bezláktózového masla Alsan
200ml kokosového mlieka
10 polievkových lyžíc javorového sirupu
250g bezlaktózového tvarohu - lepšie je použiť jemný
4 vajcia
1 balíček bezfosfátového kypriaceho prášku
Postup:
V mixéri vymiešame vodu s kokosom. Mixujeme asi 3 minúty na vysokých otáčkach. Mlieko prelejeme cez hustejšie sitko alebo látku. Vymačkáme čo najviac mlieka. Kokos nevyhodíme.
Vajcia si oddelíme na bielka a žĺtka. Žĺtka miešame s javorovým sirupom, tvarohom, mliekom a maslom. Ja som sem pridal aj ten kokos, ktorý mi ostal pri výrobe kokosového mlieka. Prisypeme múku s kypriacim práškom a vznikne nám pomerne husté cesto. Ale tak je to správne. Pri klasickej bábovke je cesto oveľa redšie. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Ja dávam do bielkov trochu soli, aby sa lepšie sneh vymixoval. Zmiešame spolu s so zvyškom cesta. Formu si vytrieme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto a trochu formou pobúchame o pracovnú dosku, lebo cesto je naozaj hustejšie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 190 stupňov približne hodinu. Kontrolujeme špáradlom :)
Po dopečení bábovku z formy nevyklopíme hneď. Mohlo by veľmi ľahko dôjsť k roztrhnutiu, lebo cesto je jemné a mokré.
Nezľaknite sa, ak Vám pri chladnutí vo forme trochu spľasne. Tým, že je tam špaldová múka a cesto je dosť mokré, nebude taká nadýchaná ako klasická bábovka.
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára